Over ons

Logo
Smaken

Wat is Canbucha?

Canbucha is een synergetisch elixer dat de helende eigenschappen van cannabidiol (CBD) en kombucha verenigt. Een verfrissende, natuurlijk koolzuurhoudende drank met een aardse, knapperige smaak.

 

Onze handgemaakte kombucha is doordrenkt met van hennep afgeleide CBD of cannabidiol-isolaat, gebrouwen met biologische zwarte thee en rietsuiker en vervolgens op smaak gebracht met biologische gember of kurkumawortel.

FAQ

Meest voorkomende vragen en antwoorden

1. Kombucha is een potentiële bron van probiotica
Kombucha is vermoedelijk afkomstig uit China of Japan. Het wordt gemaakt door toevoeging van specifieke bacteriestammen, gist en suiker aan zwarte of groene thee, waarna het vervolgens een week of langer moet fermenteren (1). Tijdens dit proces vormen bacteriën en gisten een soort paddenstoelachtig laagje op het oppervlak van de vloeistof. Dit is de reden waarom kombucha ook wel bekend staat als ‘paddenstoelenthee’. Deze ‘klodder’, de zogenaamde SCOBY, bestaat uit een levende symbiotische kolonie bacteriën en gisten, die kan worden gebruikt om weer nieuwe kombucha te fermenteren. Bij het fermentatieproces wordt azijnzuur geproduceerd en verschillende andere zure verbindingen, en een miniem beetje alcohol en gassen die het koolzuurhoudend maken (2). Verder groeien er ook veel bacteriën in het mengsel. Hoewel er tot zover nog geen bewijs is voor de probiotische voordelen van kombucha, bevat het verschillende soorten melkzuurbacteriën die mogelijk een probiotische functie hebben (3). Probiotica voorzien je darmen van gezonde bacteriën. Deze bacteriën kunnen een gunstige invloed hebben op allerlei gezondheidsaspecten, waaronder de spijsvertering, ontstekingen en ze kunnen zelfs zorgen voor gewichtsverlies. Om deze reden kan het toevoegen van dranken zoals kombucha aan je voeding je gezondheid op veel manieren verbeteren.

Kortom: Kombucha is een vorm van gefermenteerde thee. Daardoor is het een goede bron van probiotica, die gunstige effecten op de gezondheid hebben.

2. Kombucha kan dezelfde voordelen hebben als groene thee
Groene thee is een van de gezondste dranken ter wereld. Dit komt doordat groene thee veel bioactieve stoffen bevat, zoals polyfenolen, die functioneren als krachtige antioxidanten in het lichaam (4). Kombucha gemaakt van groene thee bevat veel van dezelfde plantaardige stoffen en heeft vermoedelijk een paar van dezelfde gezondheidsvoordelen (5). Studies tonen aan dat het regelmatig drinken van groene thee onder meer kan zorgen voor verbranding van meer calorieën, afname van buikvet en verbetering van het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel (6789). Studies tonen ook aan dat groene-theedrinkers een verminderd risico hebben op prostaat-, borst- en dikkedarmkanker (101112).

Kortom: Kombucha gemaakt van groene thee kan veel van dezelfde gezondheidsvoordelen bieden als groene thee zelf; het kan onder meer zorgen voor gewichtsverlies en een betere bloedsuikerbeheersing.

3. Kombucha bevat antioxidanten
Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen bestrijden, reactieve moleculen die je cellen kunnen beschadigen (1314). Veel wetenschappers zijn van mening dat antioxidanten uit voedingsmiddelen en dranken beter zijn voor je gezondheid dan antioxidantensupplementen (15). Kombucha, vooral als het gemaakt wordt met groene thee, lijkt in je lever te werken als antioxidant. Uit onderzoek bij ratten blijkt consequent dat het regelmatig drinken van kombucha zorgt voor afname van de levertoxiciteit die wordt veroorzaakt door giftige chemicaliën, in sommige gevallen met minstens 70% (16171819). Op dit gebied zijn geen onderzoeken onder mensen gedaan, maar het lijkt wel een veelbelovend onderzoeksgebied voor mensen met een leveraandoening.

Kortom: Kombucha is rijk aan antioxidanten en studies hebben aangetoond dat het de lever van ratten beschermt tegen toxiciteit.

4. Kombucha kan bacteriën doden
Een van de belangrijkste stoffen die tijdens de fermentatie van kombucha worden geproduceerd, is azijnzuur, dat zoals de naam al aangeeft ook overvloedig aanwezig is in azijn. Net als de polyfenolen in thee kan azijnzuur veel potentieel schadelijke micro-organismen doden (20). Kombucha gemaakt van zwarte of groene thee lijkt sterke antibacteriële eigenschappen te hebben, vooral tegen infectie-veroorzakende bacteriën en Candida-schimmels (21). Deze antimicrobiële effecten onderdrukken de groei van ongewenste bacteriën, schimmels en gisten, maar ze hebben geen invloed op de gunstige, probiotische bacteriën en gisten die betrokken zijn bij kombucha-fermentatie. Hoe relevant deze antimicrobiële eigenschappen zijn voor de gezondheid is onduidelijk.

Kortom: Kombucha is rijk aan theepolyfenolen en azijnzuur, die beide de groei van ongewenste bacteriën en gisten blijken te onderdrukken.

5. Kombucha kan het risico op hartaandoeningen verlagen
Wereldwijd is hartziekte is doodsoorzaak nummer één (22). Rattenstudies tonen aan dat kombucha twee markers van hartaandoeningen, ‘slecht’ LDL- en ‘goed’ HDL-cholesterol, in slechts 30 dagen aanzienlijk kan verbeteren (2324). Nog belangrijker is dat thee (vooral groene thee) LDL-cholesteroldeeltjes beschermt tegen oxidatie, waarvan wordt aangenomen dat die bijdraagt ​​aan hartaandoeningen (252627). Het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen is onder groenetheedrinkers zelfs tot 31% lager, een voordeel dat mogelijk ook geldt voor kombucha (282930).

Kortom: Kombucha blijkt de ‘slechte’ LDL- en de ‘goede’ HDL-cholesterolwaarden bij ratten te verbeteren. Het biedt mogelijk ook bescherming tegen hartaandoeningen.

6. Kombucha kan helpen bij diabetes type 2
Diabetes type 2 treft wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen. Het wordt gekenmerkt door hoge bloedsuikerspiegels en insulineresistentie. Een onderzoek onder diabetische ratten wees uit dat kombucha de vertering van koolhydraten vertraagde, waardoor de bloedsuikerspiegel daalde. Het verbeterde ook de lever- en nierfunctie (23). Kombucha gemaakt van groene thee is waarschijnlijk nog gunstiger, omdat is aangetoond dat ook groene thee zelf de bloedsuikerspiegel verlaagt (31). Uit een overzichtsstudie onder bijna 300.000 personen bleek zelfs dat drinkers van groene thee een 18% lager risico hadden om diabetes te krijgen (32). Verdere onderzoeken onder mensen zijn nodig om de voordelen van kombucha voor bloedsuikerspiegel te onderzoeken.

Kortom: Kombucha verbeterde verschillende markers van diabetes bij ratten, waaronder de bloedsuikerspiegel.

7. Kombucha kan helpen beschermen tegen kanker
Kanker is een van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld. Het wordt gekenmerkt door celmutaties en ongecontroleerde celgroei. In reageerbuisstudies hielp kombucha de groei en verspreiding van kankercellen te voorkomen, vanwege de hoge concentratie theepolyfenolen en antioxidanten (3334). Hoe de kankerbestrijdende eigenschappen van theepolyfenolen werken, wordt nog niet goed begrepen. Het vermoeden is dat de polyfenolen genmutatie en groei van kankercellen blokkeren en tegelijkertijd de dood van kankercellen bevorderen (35). Om deze reden is het niet verwonderlijk dat theedrinkers veel minder kans hebben op het ontwikkelen van verschillende soorten kanker (363738). Of kombucha bij mensen tegen kanker helpt is echter niet bevestigd. Er is meer onderzoek nodig.

Kortom: Uit reageerbuisstudies blijkt dat kombucha de groei van kankercellen kan onderdrukken. Het is niet bekend of het drinken van kombucha enig effect heeft op het kankerrisico bij mensen.

8. Kombucha is gezond als het op de juiste manier wordt gemaakt
Kombucha is een probiotische thee met veel potentiële gezondheidsvoordelen. Je kunt het in winkels kopen of het zelf thuis maken. Zorg er echter voor dat je het op de juiste manier bereidt. Vervuilde of te lang gefermenteerde kombucha kan ernstige gezondheidsproblemen en zelfs de dood veroorzaken. Zelfgemaakte kombucha kan ook tot 3% alcohol bevatten (2394041). Een veiligere optie is om kombucha in een winkel of online te kopen. De producten uit de winkel zijn smaakvol en worden als alcoholvrij beschouwd, aangezien het alcoholpercentage minder moet zijn dan 0,5% (42). Controleer wel de ingrediënten en voorkom dat je een merk kiest met veel toegevoegde suikers.

Kortom: Onjuist bereide kombucha kan nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben. Een veiligere optie is om gebottelde kombucha in de winkel te kopen.

Waarom suiker?

Suiker is een basisingrediënt van kombucha. De belangrijkste verbruikers van suiker in onze kombucha zijn de micro-organismen, en niet wij.

Suiker is immers de belangrijkste voedselbron voor onze hongerige bacteriën en gisten, de levende organismen die kombucha zo uniek maken. De microorganismen hebben suiker nodig om de zoete thee te kunnen fermenteren naar friszure kombucha. De overgebleven suiker helpt dan weer om de smaak van het brouwsel in evenwicht te brengen.

Voedsel voor gisting

Dus hoe werkt het? We beginnen met het toevoegen van wat biologische rietsuiker aan de gebrouwen theebladeren. Zodra de thee is afgekoeld, voegen we onze culturen (of scoby) toe aan het zoete brouwsel. Eerst gaat de gist aan het werk. Die kleine wezentjes zijn suikerverslaafd en gaan snel door de suikervoorraad. Ze splitsen de sucrose in fructose en glucose, die vervolgens wordt omgezet in alcohol en C02. Alcohol is een bijproduct van hun spijsvertering. Dit is het startschot voor de bacteriën. Zij zetten het grootste deel van deze alcohol om in azijnzuur, melkzuur en gluconzuur. Na een maand gisting is het initiële suikergehalte drastisch verlaagd en smaakt ons brouwsel lekker friszuur en licht zoet.

Welke soort suiker?

Er zijn veel soorten suiker die kunnen worden gebruikt om kombucha te fermenteren, zoals witte tafelsuiker, agave, honing, kokospalmsuiker, melasse, … De belangrijkste vereiste is dat de zoetstofbron daadwerkelijk koolhydraten bevat. Zonder een koolhydraatbron zullen de gisten en bacteriën niets te eten hebben. Dat is de reden waarom stevia, of andere niet-calorische suikeralternatieven, niet werken in een kombucha fermentatie.

In vergelijking met frisdranken bevat onze kombucha gemiddeld 2 tot 3 keer minder suiker. Maar minder suiker hoeft niet minder complexiteit of diepte in smaak te betekenen. Dankzij onze specifieke fermentatie ontstaat een hele reeks weelderige fruitige aroma’s in onze basiskombucha. Dit pallet wordt vervolgens naar een hoger niveau getild door een resem aromatische kruiden en vers sap toe te voegen. Op deze manier creëren we intense smaken zonder een overbelasting van suiker, zoetstoffen en additieven, iets waar we echt trots op zijn.

Zoals ieder gefermenteerd product, biedt ook kombucha veel gezondheidsvoordelen. Het is een bron van antioxidanten, gezonde bacteriën, enzymen en vitaminen die de werking van je lichaam kunnen ondersteunen. Wel moet het fermentatieproces zorgvuldig en vrij van andere bacteriën verlopen. Ook bevat het een minimaal percentage alcohol en kan het wat aan de zure kant zijn voor mensen die last hebben van hun maag. Wij raden dan ook aan om maximaal 150 Ml per dag te gebruiken. 

We hebben meer dan 10 verschillende smaken en als je de toevoegingen telt komen we ruim over de 50 combinaties. De meest verkochte is een canbucha met alle toevoeging. 

Kombucha, het steeds bekender wordende drankje. Ook ik heb het ontdekt en vind het echt heerlijk! Er zit echter 1 nadeel aan: het is best prijzig om telkens een flesje kombucha in de winkel te kopen, zeker wanneer je er een dagelijkse gewoonte van wilt maken om dit te drinken. Nouja, ‘wilt maken’, het is gewoon zo ontzettend lekker dat ik het iedere dag wil drinken!

Maar waarom zou je Kombucha willen drinken? 1: Het is gezond! en 2: Het is lekker! (al zul je misschien wel eventjes aan de smaak moeten wennen..) Ik zal niet al te diep ingaan op de ‘gezondheidsbevorderende effecten’ van Kombucha, maar feit is dat dit gefermenteerde drankje probiotica bevat. Micro-organismen waarmee we onze darmflora en daarmee ook ons immuunsysteem (!) ondersteunen. Dat betekent dus niet alleen een betere spijsvertering maar ook een betere afweer tegen ziektemakers. En tsja, dat kunnen we allemaal wel gebruiken in dit stressvolle bestaan..
Daarnaast helpt kombucha ook bij het ontgiften (het ondersteunt de leverwerking), bevat het glucosaminen (goed voor de gewrichten) en antioxidanten. Best een krachtig drankje dus!

Wie hier meer over wil lezen raad ik aan deze website te bezoeken, daar vind je een schat aan informatie. (Engelstalig)

Kombucha-1

Om Kombucha te maken heb je slechts 5 ingrediënten nodig: water, groene of zwarte thee, suiker, wat bestaande kombucha (of appelazijn!) en een kombucha-zwam (ook wel SCOBY genoemd). Ik hoor je al denken: suiker!?!? Hoe kan dit ooit een gezond drankje zijn? Een kombucha-zwam bestaat uit verschillende bacteriën en gisten die samen een heel fijn weefsel vormen: de ‘zwam’. Deze zwam is een organisme op zich, het produceert allerlei stoffen, maar heeft ook voeding nodig. Suiker is de voeding van deze zwam, het eet het op tijdens het fermentatieproces. Je zult dan ook merken dat Kombucha eigenlijk een heel zuur smakend drankje is. Van de hoeveelheid suiker die toe is gevoegd blijft nog maar héél weinig over in het uiteindelijke drankje. Een Kombucha-zwam kun je vaak gratis krijgen van een vriend/vriendin die zijn/haar eigen Kombucha maakt, of online bestellen bijvoorbeeld via deze website.

Er zijn online heel veel verschillende recepten te vinden om Kombucha te maken, iedereen heeft zo zijn eigen methode. Ik heb een aantal recepten gecombineerd en er zo mijn eigen draai aan gegeven, met een heerlijk eindproduct als gevolg!

Kombucha-3

DE KOMBUCHA-ZWAM

Doe-het-zelf: Kombucha
 
Auteur: Marinka
Ingrediënten
 • 2 liter water
 • 10 gram groene of zwarte thee
 • 200g suiker
 • 50 ml kombucha (of appelazijn)
 • 1 kombucha-zwam
Extra:
 • 1 grote, glazen pot met een inhoud van 2,5 – 3 liter
 • kaasdoek (of een theedoek)
 • elastiek
 • plastic trechter met zeef
 • lege glazen flessen met dop (4 stuks van 0,5 liter)
 
Bereiding
 1. Breng 500 ml van het water aan de kook in een steelpan.
 2. Laat hierin de thee 15 minuten trekken.
 3. Verwijder de theezakjes/losse thee en los de suiker op in het theewater.
 4. Schenk de warme thee in de grote glazen pot en schenk hier vervolgens de overige 1,5 liter (koud) water bij.
 5. Controleer of het water niet te warm is; het mag maximaal 40 graden Celsius zijn. (als het water niet warm aanvoelt is het goed)
 6. Schenk de 50 ml kombucha (of appelazijn) bij de zoete thee in de pot en leg de kombucha-zwam er voorzichtig in.
 7. Leg het kaasdoek op de pot en zet dit vast met een elastiek. Zo kan er nog wel zuurstof bij de drank, maar geen stof.
 8. Zet de pot op een donkere plaats weg, bij kamertemperatuur of ietsje warmer dan dat.
 9. Laat de kombucha ergens tussen de 7 en 14 dagen fermenteren.
Na het fermenteren
 1. Na 7 dagen zul je zien dat zich een nieuwe zwam op de drank heeft gevormd. Steek hier voorzichtig een rietje onder en neem een slokje van de drank: smaakt het nog te zoet, dan laat je de drank nog een paar dagen langer fermenteren. Voor mij is de drank na 14 dagen precies zuur genoeg, maar smaken verschillen natuurlijk!
 2. Schep zowel de nieuwe als de oude zwam uit de drank en leg ze in een diep bord met daarin een beetje van de drank. Zo blijven ze in goede conditie.
 3. Zet de trechter met zeef in een lege, glazen fles en schenk hier de drank doorheen. Vul op deze manier alle flessen.
 4. Zet de flessen Kombucha tot gebruik in de koelkast.
 5. Nu kun je op dezelfde manier een nieuwe hoeveelheid Kombucha maken! De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha of weggeven aan iemand anders. (of nog meer kombucha mee maken natuurlijk!)
 
Kombucha-4

KLAAR VOOR DE FERMENTATIE!

Wil je je Kombucha een smaakje geven? Dat is heel eenvoudig! Voeg een laagje vers fruitsap (100% fruit, niet uit concentraat) toe aan de lege glazen flessen voor je deze vult met de reeds gefermenteerde Kombucha. Laat deze flessen nog een aantal dagen op een donkere plaats staan; na een dag of 4-5 zijn ook de fruitsuikers gefermenteerd en is er wat meer koolzuurgas ontstaan; zo maak je je eigen gezonde priklimonade. Let er dan wel op dat je deze flessen elke dag even een keer open draait. Zo kan het extra gas ontsnappen en komt er niet teveel druk op te staan! (het laatste wat je wil is een ontplofte fles Kombucha..)

Kombucha-5